Og hvad er så doggie-zen?

Meditation for hunde? Nej, selvfølgelig skal vi ikke til at lære vore hun- de meditation. Kort fortalt handler Doggie zen om fokus, selvbeherskel- se og belønning i træningen.
Ordet zen er japansk og direkte oversat betyder ordet meditation. Zen betyder også selvbeherskelse, opmærksomhed og ro. En vigtig ting i Zenbuddhismen er, at man skal man opgive noget på jorden for at få en større belønning i himlen.

Normalt vil hunden selvfølgelig vælge den korteste og letteste vej til belønningen, som kan være mad, legetøj eller frihed. Doggie-zen bety- der at hunden skal lære selvbeherskelse og vente på vores tilladelse, før den får lov til den gerne vil have, hvad enten det er mad eller andet. Mange mennesker har et ritual omkring hundens aftensmad: hunden skal sitte pænt, tage kontakt og vente på, at der bliver sagt ”værsgo” før den må spise. Det er en glimrende øvelse i selvbeherskelse / doggie- zen.

Doggie-zen i hverdagen

At lære hunden selvbeherskelse og ro er ganske praktisk i hverdagen og i træningen:

  •  Man kan skabe ro omkring døren før gåture, ved at træne at hunden forholder sig helt i ro og tager øjenkontakt før døren  bli- ver åbnet ud til friheden.
  •   Inden man tager linen af hunden for at slippe den fri, kan man træne ro og øjenkontakt. Belønningen er friheden.
  •   Inden hunden får lov at komme ud af bilen, skal forholde sig i ro og tage kontakt.
  •   Hvis hunden æder fingrene, når man giver den godbidder, kan man træne, at den skal tage øjenkontakt, før den får en     beløn- ning.